Kodėl verta rinktis sojų vaško žvakes?

Kodėl verta rinktis sojų vaško žvakes?

pirmo žvilgsnio, sojų vaško žvakės nesiskiria nuo pagamintų parafino. Tad koks skirtumas, iš ko pagaminta žvakė, jei abi atlieka funkciją, gražiai atrodo ir skaniai kvepia?

Vis gi, panagrinėjus išsamiau, galima rasti nemažai sojų vaško pliusų. 

Visų pirma sojų vaško žvakės funkcionalesnės: lėčiau išdega, išsiliejęs vaškas yra lengvai nuvalomas sudrėkinta audinio skiaute ir muilu, todėl nepalieka dėmių. 

Antra, sojų vaškas laikomas ekologiškesne alternatyva lyginant su įprastiniu parafino vašku, kuris yra gaunamas naftos. Sojų vaškas gaminamas sojos pupelių, t.y. natūralaus, biologiškai skaidaus ir atsinaujinančio šaltinio.

Biologinis skaidumas - tai natūralus medžiagos skaidymas, kurį vykdo mikroorganizmai, pavyzdžiui, bakterijos ir grybaiBiologinis skaidumas reiškia medžiagos gebėjimą skaidytis į pagrindinius junginius, tokius kaip vanduo, anglies dioksidas ir mineralai. 

Vaškai, pagaminti hidrinant natūralius augalinius aliejus, pavyzdžiui, sojų, rapsų, kokosų, ricinos, palmių ir kt., yra lengvai biologiškai suyrantys. Šias vaškines medžiagas daugiausia sudaro trigliceridai, kuriuos lengvai skaido bakterijos, ypač vyraujant aukštai temperatūrai ir drėgmei. 

Tuo tarpu parafino vaškas gaunamas naftos. Šį vašką sudaro vandenilio ir anglies mišinys, todėl jis yra sunkiau biologiškai skaidus lyginant su trigliceridais. Nors laboratoriniai tyrimai rodo, kad kai kurie mikroorganizmai, esant tinkamoms aerobinėms sąlygoms, gali metabolizuoti parafino vašką, įprastinėje sausumos ir jūrų aplinkoje tokių sąlygų paprastai nebūna. Taigi renkantis sojų vaško žvakes į aplinka išmetama mažiau nesuyrančių atliekų. 

Bene svarbiausias sojų vaško pranašumas tas, kad jis dega švariau, t.y. degdamas neišskiria kenksmingų medžiagų, todėl yra saugesnis naudoti uždarose patalpose,  lyginant su parafino vaško žvakėmis, iš kurių gali išsiskirti kancerogeninės medžiagos, pavyzdžiui, benzenas ir toluenas 

Vokietijoje atliktoje studijoje Summary of Okometric Study on Candle Wax Emissions“, buvo lyginamas parafino vaškas, sojų vaškas ir bičių vaškas, atsižvelgiant į jų išmetamų teršalų kiekį ir poveikį patalpų oro kokybei. Tyrimo rezultatuose pabrėžiama, kad degant parafino vaško žvakėms gali išsiskirti įvairių lakiųjų organinių junginių, kurie gali turėti įtakos patalpų oro kokybei. Tuo tarpu sojų ir bičių vaško žvakės paprastai išskiria mažiau teršalų ir yra laikomos ekologiškesnėmis ir saugesnėmis alternatyvomis. 

Objektyvumo dėlei verta paminėti, kad Amerikos nacionalinė žvakių asociacija (NCA) paneigė parafino žvakių grėsmę sveikatai, teigdama, kad nėra jokių įrodymų, jog žvakių vaškas, įskaitant parafiną, būtų kenksmingas žmonių sveikatai.

Tą pačią išvadą pateikė ir Journal of Regulatory Toxicology and Pharmacology“ atliktas tyrimas, kuriame nustatyta, kad kvapiosios parafino žvakės nekelia jokio pavojaus sveikatai, kai naudojamos įprastomis sąlygomis. Tyrimo metu išaiškinta, kad didžiausi apskaičiuoti kvapiųjų medžiagų, formaldehido ir benzeno išmetamų teršalų kiekiai buvo gerokai mažesni už Pasaulio sveikatos organizacijos nustatytas oro kokybės poveikio ribines vertes.  

Kadangi minėtų tyrimų rezultatai prieštaringi, turint pasirinkimą, sojų vaško ar iš kitų natūralių vaškų pagamintos žvakės gali būti saugesnė alternatyva naudoti namuose, kuriuose rūpinamasi savo ir artimųjų sveikata. Rankomis iš nemodifikuotų sojos pupelių pagamintų ir nuostabiai kvepiančių žvakių galite rasti paspaudę šią nuorodą.

Galiausiai, svarbu aptarti ir ūkininkavimo auginant sojos pupeles poveikį aplinkai. Svarbu atsižvelgti, ar sojų vaškas, naudojamas žvakių gamyboje, išgautas iš tvariai ir ekologiškai augintų, nemodifikuotų sojos pupelių, nes toks auginimo būdas mažiausiai kenkia ekosistemai. 

 

Informacijos šaltiniai: 1 2 3 4

Grįžti į tinklaraštį